torstaina, syyskuuta 25, 2008

25.9.08 peking, kiina

On jotain asioita mita ihmismieli ei voi kasittaa. yksi on kiinan paakaupungin massiivisuus ja kauneus, kauneus varmaan osaksi urheilukisojen takia. kaytiin eilen temple of heavenilla ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaan_temppeli ), tanaan taivaallisen rauhan aukiolla ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Taivaallisen_rauhan_aukio ), kielletyssa kaupungissa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kielletty_kaupunki) , seka sen takana sijaitsevassa puistossa. En pysty selittamaan tunnetta joka valtasi meidat. Itku ilosta on ehka lahimpana. turha edes yrittaa selittaa. ainoa keino on tulla itse katsomaan.
Huomenna kohti shanghaita jonne saapuessamme olemme taas n. 1000km lahempana reissun paakohdetta, kaakkois-aasiaa. Matkalukemiseksi loytyy maon pieni punainen kirja.
Henkalle: busseja lahtee ilmeisesti noin 30min valein joista ensimmainen lahti 1600. Heikon kiinan takia en oo ihan varma mutta nain paateltiin. asemmalla aivan loistava lounge. suosittelen.
Antille: nikoj vastailee matkakysymyksiin tonne asiaa nikoilta juttuun tj ku pyorinyt ennenkin siellapain. se ei oo koneella just nyt.

sijainti ja reitti: http://maps.google.fi/maps/ms?ie=UTF8&hl=fi&msa=0&msid=114952369614599284823.000457b75e6f20eba9a68&ll=60.651647,29.53125&spn=10.629289,28.125&z=5

keskiviikkona, syyskuuta 24, 2008

24.09 Peking, Kiina

Voi arrin murrin porrin mika bussimatka mongolian ja kiinan rajalta pekingiin. Onnistuimme kaikkien turistiminibussimatkoja kauppaavien ihmisten keskelta sujahtamaan sikalaiselle bussi asemalle josta saimme liput Sleeper bussiin mutta siihen hyva onni sitten loppuikin. Bussin pedit oli tietysti suunniteltu paikallisille mitoille ja viela niin etta jalat laitetaan edessa nukkuvan paan alle. Hyva systeemi sinaansa mutta kun tila ei riittany siltikaan ja jalkoja olis tarvinnu koukistella mika ei onnistunu siel pienessa kolossa ni oli pakko erittaa saade pilvensyrjasta kiinni noin 130 com pitkassa pedissa. Ja vuodatus jatkuu sotanorsun morkkaamisella. Sellanen prkl tuli viereiseen punkaan ja alko kuorsata miellyttavasti noin 5 minuutin korottelun jalkeen. Illan hamartyessa tuli esiin silti matkan pahin perkele, eli paikallinen viinamaen mies joka vetasi kohtuullisen tanakat humalatilat ja yritti kommunikoida kanssani ensin kiinaksi ja sitten huutamalla kiinaksi. Loppujenlopuksi puhe meni yleiseksi molinaksi joka oli vain ajoittain osoittettu minulle ja silloin huomioni oli pakka kalastaa tanakasti ravistamalla. Onneksi uni kaappasi mihen mutta silti riivaamis ylitykset jatkui, valilla han nosti kengat paalleni ja valilla haisi vain pahlta ja juuri kun olin horvahtamassa niin peittoni meinasi kadota. Yo bussi osottautuikin oletettua nopeammaksi ja olimme pekingissa perrilla n 03.30 lahdettyamme n 12h aikaissemmin. Nyt otimme opiksemma emmeka varanneet mitaan nukkumapaikkoja yojunaan kohti shanghaita vaan otimme miehekkaasti seisomapaikat talle n 1000km matkalle.

Ja jotta matkan edistymista olisi mahdollisimman helppo seurata niin palatkaamme venajan ja mongolian tunnelmiin ja tarkemmin ottaenniiden paihdekkulttuuriin. venalainen juomakulttuuri lienee kaikkille jollakinlailla tiedossa mutta haluaisin nostaa esille eraan spesiaalin tuotteen jonka allekkirjoittanut empiiristen tutkimusten kautta totesi erittain tehokkaaksi. Kyseinen venajan juomakulttuurin helmi on halpisolut nimelta oxota. Hevosvoimia tassa nektarissa on 8 kieppeissa ja puolenlitran purtilo maiksoi n. 50s. Junamatkan huolet siis katosivat kohtuulisen perusteellisesti jo euron kustannuksilla. Mongolialainen poihdekultuuri taas muistutti monilta osin suomalaaista vastaavaa eli oksentelevia ihmisia nakyi ulan batorin kaduilla saannollisin valiajoin ja maaseudulla taas vedettiin paa tayteen kylmassa yksinaisyydessa. Perinteikkaasti paihtyminen on suritettu hevosenmaitokiljulla eli airagilla ja siita tislaamalla tehdylla n. 20% juomalla nimelta arhi joka tarkoittaa nykyisellaan myos teollista vodkaa joka onkin syrjayttanyt paljolti perinteiset elaman kuolletus eliksiirit.

Sit vil summa summaarumit mongooliasta. Eli maa jos on helvetisti ei mitaan+lampaita ja se jos mika on siistii. Jostain jumalan oikusta sin on silti eksyny yks miljoonan ihmisen kaupunki jonka keskusta on cozy ja tynna taskuvarkaita ja ryostelijoita. Tavattiin henk koht ehka 5 ihmist jolta lahteny rahat taskust ja 2 jotka kidnapattu autoon. Kaikki enemman matkanneet oli myos sita mielt et ei missaan muul tapahdu yht paljon moista. Tein silti itse tutkimusta asiasta ja pidin kokoajan feikki lompakkoa takataskusta siten et pari setelia pilkisti sielta eika sita kukaan vieny.
Joten kyl tossakin maas parjaa jos ei mee kamera ja mp3 soitin nakyvilla merkkivaatteis hortoilemaan paakadulle klo 5 yolla. Kavin jopa muutaman kilometrin kierroksen batorin slummissa eika siellakaan ollu mitaan ongelmaa itse asiassa pain vastoin, koikki vastaan tuliat oli ensin hiukan hamillaan et mita v* toi taal tekee ja sit ne hymyili ja nyokkas.
Paikalliset oli muutenkin erittain ystavallisia vaik meille vakuuteltiin et vanhemmat ihmiset kattoo lankkareita kieroon. Mut toisaalta vaikutti silt et nuorempi polvi ihailee kaikkee mika on lannesta. Ja mongoolialainen sapuska on muuten paljolti kans suomalaisen makusta paitsi et posuu ei saa mistaan ja riisi ja nuudelit on perunan sijasta kova juttu. Ub toki vilisi kaiken tyylisia ravintoloita ja kahviloita Esim korealaiset kiinalaiset ja ranskalaiset einestyspaikat oli katukuvas hyvin esilla ja pienel vaival sielt loytaa vaik irkku pubin
Kaikki erajormat siis mongooliaan viela kun siel on hiukan paikallisia tapojakin jaljella.
niin ja unohtu reissu postista et nahtiin muten kotkia. pikkulintuja. meille vaitettiin et ne metsastelee sillon tallon vuohia. :o

inffot viel henkalle et erlianissa asemalta yks kortteli suoraan pois asemalt sit kaks oikeelle ja sit taas yks vasemmalle. Kandee kysyy koska perilla ni voi hengat bussiasemal (mukava lounge siel) ja lahtee sillee et oot yon matkal

T:jopo

perjantaina, syyskuuta 19, 2008

20.9 ulan bator

Terveiset taas kahdelta punapersepaviaanilta. Olemme saapuneet taas 6 pv puusatulassa istuskelun jalkeeen tanne nk. sivistyksen eli lansimaalaistyylisen hedonismin pariin. Heti hostelliin mennessame meille todettiin et menkaa suihkuun ja akkia. Ihan ymmarrettavaa toki, kun suihkua ei jurtassa ollu ja paiva aktiviteetteihin kuului muunmuassa paskan lapiointia =) Pieni paimentolaiselamaan tutustumisemme onnistui kaikin puolin odotusten mukaan. Aivan sairaan siistia siis oli. Maisemat olivat aivan yyberaalisen kasittamattoman hienoja, vaihdellen aina kumpulevasta arosta rosoisten vuorten kautta hiekka dyyneihin. Eka hiekkamyrkykin tuli koettua ja temeilla elikkas kyttyraselilla ratsastettiin jonnin verran, toki heposet kavi jopa niin tutuiks, etta viimisina paivina laukkailtiin auringonlaskuun kuin lucky luke ikaan. Paimentolais elamasta jai paalimmaisena kateen miten tarkkaan kaikki kaytetaan. Lanta kuivattiin ja poltettiin kaminassa, luut halkaistiin ja syotiin luuytimetkin ja jopa perunan kuoret kuivattiin poltettavaksi. Vaikka kuulostaa karulta, niin tosiasiassa moderni mailma on tunkeutunut jo mongolian aroillekkin, hevosen ohella kulkupeleina oli moottoroituja harpattimia ja aurinko paneeleitakin nakyi jurttien vieressa. Itse elelimme tyysti isantiemme ehdoilla joten vegetaariset elamantavat on menny pahasti romukoppaan, mut ompahan tosi luomua ja eihan taalla mitaan voi hiekasessa maassa viljellakkaan. <--omantunnon tyynnyttelya) Maidosta noi paimentolaiset osas kans valmistaa ihan mita vaan, mut kumma kylla eivat syoneet juustoa eivatka juoneet maitoa.
Tanaan olaan taas oltu kaytannon asioiden perissa ja kylla, saimme Kiinan viisumin kolmen tunnin uuvuttavan jonottamisen (lue porukassa tunkemisen) jalkeen. Sen jalkeen kavimme paikallisenssa vege paikassa syomassa tuoretta salaattia. Mums!
Seuraavat terveiset olletenkin kiinasta.
ps kysymyksiin vastaillaan asiaa nikoilta otsikon alla.
t. jopo

perjantaina, syyskuuta 12, 2008

12.9 Ulan Bator, Mongolia

SUCCES!

viisumit lahti kasittelyyn ja voidaan noutaa ne ensi viikon perjantaina. whoopidoopidei. sitten vaan lepailemaan ja valmistautumaan huomenna alkavaan nomad-elamaan.

Niko R, edellinen postaus myos nikor

torstaina, syyskuuta 11, 2008

11.9 Ulan Bator, mongolia

Noniin. Alkaa pikkuhiljaa kiire olemaan ohi mongoliassa. Kauhee saato viisumien kanssa. Keskiviikkona kaytiin yrittamassa pistaa viisumia hakuun, mutta ei oltu muistetti ottaa lentolipusta kopiota. Muista dokumenteista oli kylla kopiot. Virkailijan selan takana oli kylla kopiokone, mutta ei kuulemma kuulu kopiointi niiden vastuulle.
Elikkas. Ollut hyvinkin tapahtumarikas viikko eika ole ehtinyt, eika jaksanut uupumisen takia kirjotella mitaan. Tavattiin irkutskissa Amerikkalainen David jonka kanssa mentiin samaan huoneeseen junassa. Ajateltiin sitten hiukan ottaa rauhottavia yojuomia jotta tulee uni paremmin. Hetken kuluttua ajateltiin etta voitas lahtea tutkimaan etta ketas muita junassa on. Noh sieltahan loyty sama porukka kenen kanssa oltiin 76h moskovasta irkutskiin samassa junassa. Kun muut vasyivat ja menivat tutimaan, lahdettiin Davidin kanssa viela juomaan muutamat vaunujen valiseen huoneeseen jossa oli rauhallista. Yht'akkia paikalle pamahti kolme venalaista pienessa humalassa. Hetken ruumiinkielen ja davidin pienoisen venajankielentaidon avulla selvitettiin etta heput olivat rajapoliiseja ja pyysivat meidat juomaan vodkaa heidan kanssaan. mielenkiintoinen junamatka siis.
Saavuttiin Ulan Batoriin (mongolian paakaupunkiin jossa vielakin olemme http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=ulan+bator&ie=UTF8&ll=47.928306,106.922035&spn=53.259427,113.203125&z=3 ) ja juna-asemmalla meita odotti hostellin auto joka toi meidat tanne kampille. Oltiin oltu reissussa siis noin viikko tahan mennessa. Kolmestaan mietittiin etta ollaan yli puolet matkasta oltu junassa joten olisi aika vahan tuulettua. Paatettiin lahtea illalla syomaan ja jonnekkin iltaelamaa katselemaan. David valitettavasti poistui keskuudestamme tanaan pekingin suuntaan. Mukava heppu nimittain.
Seuraavana paivana alkoi sitten taas matkan aherrus ja alettiin saatamaan Kiinan viisumien kanssa. Selvisi etta olympialaisten takia viisumien saantia oli vaikeennettu. 30 paivan viisumin saadakseen pitaa olla kahtena kappaleena: matkalippu kiinaan, matkalippu kiinasta ulos, Pankin tilitiedot joista pitaa nakya etta paivaa kohden pitaa olla vahintaan 100dollaria, passi, passikuva, todistus majoituksen varauksesta ensimmaiseksi kolmeksi yoksi.
Ongelma nro1: hostellissa ei ole tulostinta joten piti etsia nettikahvila saadakseni tilitiedot. Vaikea ehka uskoa mutta mongolian paakaupunki on niin rikas etta ihmisilla on oma netti melkein joka talossa, joten nettikahviloita ei paljoa ole. loydettiin sitten yksi nettikahvila jossa saadettiin asian kanssa hetki jos toinenkin.
Ongelma nro2: Netista ei saa varattua juna- tai bussilippuja. kaksi tai kolme paivaa sitten kyseltiin ja saadettiin etta saadaan kyyti ulos kiinasta. Hostellissa eras suomalainen tiesi sanoa etta taalla on yksi lentotoimisto jonka lentolipun voi peruttaa 30eurolla 3paivaa ennen lennon lahtoa. kaytiin sitten ostamassa lentoliput. Ja kunhan saadaan viisumit kiinan lahetystosta kaydaan peruuttamassa ne.
Onglema nro3: ilmeisesti pankkitiedot pitaisivat olla viralliset, leimat jne pankista. mutta hetken keskustelun ja todistelun jalkeen kelpasi itse tulostetut
ongelma nro4: niko varasi vaarat paivat hostellista, varaus alkoi samana paivana kun lahdemme mongoliasta ja loppuu samana paivana kun saavumme kiinaan, kirjoteltiin pieni selitys asiasta varauspaperiin ja ilmotettiin hostelliin etta sattupa vahinko.
Keskiviikkona kaytiin sitten viemassa paperit kiinan lahetystoon. oltiin viimeiset jotka paasivat sisalle jonotuksen jalkeen ennen kuin paikka meni kiinni. Paperit ojennettiin suoraan takaisin koska puuttui kopio lentolipusta. Nyt _pitaisi_ olla kaikki tavarat ja paperit jne. viisumia varten.
Viisumisaadon jalkeen ajateltiin lahtea leputtamaan hermoja hieman ja paatettiin viiden suomalaisen kanssa (2 miesta, 1 mies ja 1 nainen, ja 1 mies porukat meidan lisaksi) lahtea syomaan laheiseen ravintolaan. Syotiin hyvin ja ilta sujui muutenkin ilman suurempia ongelmia. Ruuan jalkeen lahdettiin sitten paikalliseen viela parille oluelle. Paatettiin yhden suomalaisen hepun kanssa ostaa pullo vodkaa viela oluiden lisaksi. 7 ihmista ja 0.5l vodkaa meni vahan turhankin nopeasti sen suurempia humalatiloja joten paatettiin lahtea 24h kauppaan ostamaan viela muutamat ja hostelliin jatkoille. Ilta meni hyvin ja tanaan vain lepailty ja otettu rennosti (eka paiva ilman yhtaan mitaan saatoa!).
Tulevasta ohjelmasta sen verran etta ylihuomenna lahdetaan mongolian maaseudulle. Mongolia on maailman harvaan asutuin maa jossa on vielakin vahva nomad-kulttuuri. paatettiin lahtea kahden suomalaisen kanssa puoliksi itsenaiselle ja puoliksi jarjestetylle matkalle maaseudulle. http://www.gertoger.org/mongolia-community-based-nomadic-eco-travel-tours-trips-homestay-visits/mongolia-live-learn-travel-homestay-visits-packages-prices.html . matka kestaa 6 paivaaja 5 yota. Meidat viedaan ekaan perheeseen maaseudulle jonka jalken ollaan "omillamme" perheiden kanssa. perheet toimivat oppaina ja opettavat meille kulttuuriaan. muita lansimaalaisia meidan lisaksemme ei ole. ja yksikaan heista ei puhu sanaakaan englantia joten tulee olemaan mielenkiintoista. 2 paivaa aina perheen luona ja sitten vaihdetaan perhetta. matkat taitetaan hevosilla tai kameleilla. kirjotellaan siita sitten jalkeenpain kun tullaan takas keskiviikko-torstai yolla.
Ja niille jotka eivat tieda mongoliasta paljoa, kuten en myoskaan mina enne tanne tuloa. jokainen puhuu taalla englantia ja ovat erittain mukavia turisteja kohtaa. mongolia vs. venaja 4-0. ollaan viihdytty taalla tosi hyvin vaikka aiottu 3-5 paivan viipyminen nayttaa nyt venyvan 3-4vkon pituiseksi. kirjotellaan taas sitte kun tullaan maaseudulta. Ja yritan kirjottaa useammin niin ei tarvi nain pitkia kirjottaa.

Antille PS. se tytto keta oli suomalaisessa seurueessa meidan kanssa oli lauran serkku sanna tukia. pieni maailma.

tiistaina, syyskuuta 09, 2008

9.9 Ulan Bator, Mongolia

tsadam!

mongoliassa siis ollaan, piti kirjotella pitkakin litania etta miten meni tapahtumarikas matka irkutskista ulan batoriin. 2h nyt istuttu koneella ja 2 paivaa yritetty paasta kiinaan. mutta olympialaisten takia sinne tiukennettiin saadoksia ja mongoliasta on erittain vaikea paasta sinne. Joten jatkamme tutkimuksia ja kirjotellaan sitten ku ehditaan. tanaan illalla ehkapa.

torstaina, syyskuuta 04, 2008

4.9 Irkutsk, Venaja

Ulkona sataa kaatamalla :( piti menna kaymaan baikal-jarvella, mutta ollaanpa koko paiva hostellilla. http://fi.wikipedia.org/wiki/Baikal . Huomenna pitaisi olla about 20astetta lampoa ja poutaa ni mennaan varmaan poikkeamaa tuolla. Pitanee kattoa miten kiire tulee. 12.00 saadaan mongolian viisumi ja juna lahtee 2000-2100 aikaan jos saadaa viela lippu. Matkaa jarvelle n. 70km.
Hieman tietoa Irkutskista ja moskovasta: Hintataso noin 90-80% suomesta, joten ei turhan halpaa viela. Hostelleissa taalla pain yleensa keittiot joten rahaa voi saastaa tekemalla itse ruuat. Moskovassa oli hyytavan kylmaa, muistutti suomea. Taalla n. 20 astetta paivisin. Paikalliset ystavallisia ja puhuvat harvoin englantia. Virkailijatkaan eivat puhu englantia (edes paakaupungin kansainvalisella juna-asemalla), mutta eivat ole ystavallisia eivatka edes viitsi yrittaa auttaa etsimaan henkiloa joka osaisi. Kiitosta yhdelle nuoremman polven edustajalle joka tulkkasi meille junaliput moskovasta irkutskiin kahden tunnin lippujen metsastyksen jalkeen. Muut matkailijat ovat poikkeuksetta olleet mukavia. nakojaan jos ollaan turisteja keskenaan niin ollaan myos kavereita keskenaan.
Ennen irkutskia ei oltu nahty yhtaan suomalaista. Tultiin taalla hostelliin ja keskella huoneen lattiaa oli porilainen siwa-kassi. Hetken hammennyksen jalkeen selvisi etta koko hostellissa ei muita ollutkaan kuin suomalaisia. Kaikki kuitenkin lahtivat samana paivana ja nyt ollaan taas lontoon armoilla. harasoo.

Nikor

3.9 irkutsk, venaja

Tervehdys taas!
Nyt ollaan selvitty kunnialla irkutskiin, pesty kolmen paivan junahiet pois syoty muutakin ku pussikeittoa ja fiilis on taivaissa.
Pari kertausta viel Moskovankin tapahtumiin: elikkas oltiin hiukan huuli pyoreena ku astuttiin Moskovassa junasta ulos ilman minkaan asteist hajuu oikeestaan mistaan.
Tallusteltiin siin sit rinkat selas ympari pikkukupunkiin etsien hotellii, ravintolaa, nettikahvillaa tai jotain infoo ees kyseisist paikoist.
Paikalliset ei tietenkaan puhu sanaakaan lontoota tai ainakaan kukaan sellanen tyyppi jonka pitas prkl =). Loppujen lopuks netin avulla selvittiin hostelliin.
Kremlit ja punaset torit tuli katteltuu mut moskovan erikoisin sattumus oli et me jouduttiin metrotunnelissa pussikaljottelusta paikallisen miliisin huostaan mut ne paasti meidat heti pois ku ne hoksas et me oltii vaan peeloja eika osata sanaakaan venajaa. Kielitaidottomuus siis kunniaan!
niin juu ja antin teknisiin kysymyksiin vastaa meista toi viksumpi. Mut tohon hintatasoon voin kommentoid, et ei siel nyt niin tyyrist oo, mut kaikki liikkeet keskustas vaan on niin fiinei et mua ei varmaan paastettas ees sisalle niihin. Jatkamme Aasian valloitusta luultavasti vasta maanantaina koska mongolian konsulaatti oli sopivasti juurikin keskiviikkoisin kiinni.

Nikoj