torstaina, syyskuuta 11, 2008

11.9 Ulan Bator, mongolia

Noniin. Alkaa pikkuhiljaa kiire olemaan ohi mongoliassa. Kauhee saato viisumien kanssa. Keskiviikkona kaytiin yrittamassa pistaa viisumia hakuun, mutta ei oltu muistetti ottaa lentolipusta kopiota. Muista dokumenteista oli kylla kopiot. Virkailijan selan takana oli kylla kopiokone, mutta ei kuulemma kuulu kopiointi niiden vastuulle.
Elikkas. Ollut hyvinkin tapahtumarikas viikko eika ole ehtinyt, eika jaksanut uupumisen takia kirjotella mitaan. Tavattiin irkutskissa Amerikkalainen David jonka kanssa mentiin samaan huoneeseen junassa. Ajateltiin sitten hiukan ottaa rauhottavia yojuomia jotta tulee uni paremmin. Hetken kuluttua ajateltiin etta voitas lahtea tutkimaan etta ketas muita junassa on. Noh sieltahan loyty sama porukka kenen kanssa oltiin 76h moskovasta irkutskiin samassa junassa. Kun muut vasyivat ja menivat tutimaan, lahdettiin Davidin kanssa viela juomaan muutamat vaunujen valiseen huoneeseen jossa oli rauhallista. Yht'akkia paikalle pamahti kolme venalaista pienessa humalassa. Hetken ruumiinkielen ja davidin pienoisen venajankielentaidon avulla selvitettiin etta heput olivat rajapoliiseja ja pyysivat meidat juomaan vodkaa heidan kanssaan. mielenkiintoinen junamatka siis.
Saavuttiin Ulan Batoriin (mongolian paakaupunkiin jossa vielakin olemme http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=ulan+bator&ie=UTF8&ll=47.928306,106.922035&spn=53.259427,113.203125&z=3 ) ja juna-asemmalla meita odotti hostellin auto joka toi meidat tanne kampille. Oltiin oltu reissussa siis noin viikko tahan mennessa. Kolmestaan mietittiin etta ollaan yli puolet matkasta oltu junassa joten olisi aika vahan tuulettua. Paatettiin lahtea illalla syomaan ja jonnekkin iltaelamaa katselemaan. David valitettavasti poistui keskuudestamme tanaan pekingin suuntaan. Mukava heppu nimittain.
Seuraavana paivana alkoi sitten taas matkan aherrus ja alettiin saatamaan Kiinan viisumien kanssa. Selvisi etta olympialaisten takia viisumien saantia oli vaikeennettu. 30 paivan viisumin saadakseen pitaa olla kahtena kappaleena: matkalippu kiinaan, matkalippu kiinasta ulos, Pankin tilitiedot joista pitaa nakya etta paivaa kohden pitaa olla vahintaan 100dollaria, passi, passikuva, todistus majoituksen varauksesta ensimmaiseksi kolmeksi yoksi.
Ongelma nro1: hostellissa ei ole tulostinta joten piti etsia nettikahvila saadakseni tilitiedot. Vaikea ehka uskoa mutta mongolian paakaupunki on niin rikas etta ihmisilla on oma netti melkein joka talossa, joten nettikahviloita ei paljoa ole. loydettiin sitten yksi nettikahvila jossa saadettiin asian kanssa hetki jos toinenkin.
Ongelma nro2: Netista ei saa varattua juna- tai bussilippuja. kaksi tai kolme paivaa sitten kyseltiin ja saadettiin etta saadaan kyyti ulos kiinasta. Hostellissa eras suomalainen tiesi sanoa etta taalla on yksi lentotoimisto jonka lentolipun voi peruttaa 30eurolla 3paivaa ennen lennon lahtoa. kaytiin sitten ostamassa lentoliput. Ja kunhan saadaan viisumit kiinan lahetystosta kaydaan peruuttamassa ne.
Onglema nro3: ilmeisesti pankkitiedot pitaisivat olla viralliset, leimat jne pankista. mutta hetken keskustelun ja todistelun jalkeen kelpasi itse tulostetut
ongelma nro4: niko varasi vaarat paivat hostellista, varaus alkoi samana paivana kun lahdemme mongoliasta ja loppuu samana paivana kun saavumme kiinaan, kirjoteltiin pieni selitys asiasta varauspaperiin ja ilmotettiin hostelliin etta sattupa vahinko.
Keskiviikkona kaytiin sitten viemassa paperit kiinan lahetystoon. oltiin viimeiset jotka paasivat sisalle jonotuksen jalkeen ennen kuin paikka meni kiinni. Paperit ojennettiin suoraan takaisin koska puuttui kopio lentolipusta. Nyt _pitaisi_ olla kaikki tavarat ja paperit jne. viisumia varten.
Viisumisaadon jalkeen ajateltiin lahtea leputtamaan hermoja hieman ja paatettiin viiden suomalaisen kanssa (2 miesta, 1 mies ja 1 nainen, ja 1 mies porukat meidan lisaksi) lahtea syomaan laheiseen ravintolaan. Syotiin hyvin ja ilta sujui muutenkin ilman suurempia ongelmia. Ruuan jalkeen lahdettiin sitten paikalliseen viela parille oluelle. Paatettiin yhden suomalaisen hepun kanssa ostaa pullo vodkaa viela oluiden lisaksi. 7 ihmista ja 0.5l vodkaa meni vahan turhankin nopeasti sen suurempia humalatiloja joten paatettiin lahtea 24h kauppaan ostamaan viela muutamat ja hostelliin jatkoille. Ilta meni hyvin ja tanaan vain lepailty ja otettu rennosti (eka paiva ilman yhtaan mitaan saatoa!).
Tulevasta ohjelmasta sen verran etta ylihuomenna lahdetaan mongolian maaseudulle. Mongolia on maailman harvaan asutuin maa jossa on vielakin vahva nomad-kulttuuri. paatettiin lahtea kahden suomalaisen kanssa puoliksi itsenaiselle ja puoliksi jarjestetylle matkalle maaseudulle. http://www.gertoger.org/mongolia-community-based-nomadic-eco-travel-tours-trips-homestay-visits/mongolia-live-learn-travel-homestay-visits-packages-prices.html . matka kestaa 6 paivaaja 5 yota. Meidat viedaan ekaan perheeseen maaseudulle jonka jalken ollaan "omillamme" perheiden kanssa. perheet toimivat oppaina ja opettavat meille kulttuuriaan. muita lansimaalaisia meidan lisaksemme ei ole. ja yksikaan heista ei puhu sanaakaan englantia joten tulee olemaan mielenkiintoista. 2 paivaa aina perheen luona ja sitten vaihdetaan perhetta. matkat taitetaan hevosilla tai kameleilla. kirjotellaan siita sitten jalkeenpain kun tullaan takas keskiviikko-torstai yolla.
Ja niille jotka eivat tieda mongoliasta paljoa, kuten en myoskaan mina enne tanne tuloa. jokainen puhuu taalla englantia ja ovat erittain mukavia turisteja kohtaa. mongolia vs. venaja 4-0. ollaan viihdytty taalla tosi hyvin vaikka aiottu 3-5 paivan viipyminen nayttaa nyt venyvan 3-4vkon pituiseksi. kirjotellaan taas sitte kun tullaan maaseudulta. Ja yritan kirjottaa useammin niin ei tarvi nain pitkia kirjottaa.

Antille PS. se tytto keta oli suomalaisessa seurueessa meidan kanssa oli lauran serkku sanna tukia. pieni maailma.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika raju ilmaisu tuo "poistui keskuudestamme" :) Tääl suames alkaa oleen syksy, lehdet muuttanu jo väriään ja iltasi aika kylymä. Toivottavast viisumien kans ei tuu enään mitään onkelmia. Hauskaa maaseutumatkailuu.. -S-

Mika kirjoitti...

Oho, Mongolia näköjään rocks-cocks. :o