maanantaina, tammikuuta 12, 2009

Huittinen, Suomen Tasavalta

Eli matka on siis päättynyt minun osaltani. Paljon tapahtui niinkin lyhyessä ajassa kuin kuukaudessa, mutta tulihan siellä rentouduttuakin. Väsäsin suuntaa-antavan kartan reitistäni tuonne googlemapsiin:


Häissä kuokkiminen, saunailta paikallisessa kyläsaunassa ja 4000 saaren rentouttava meininki jäivät erityisesti reissusta mieleen. Bangkokin vilinä oli myös hyvin mieleenpainuva näin euralaisen näkökulmasta. 8 miljoonaa ihmistä oli hieman liikaa. Nyt jätän tämän blogin kirjoittamisen taakseni ja siirrän vastuun taas kokonaan Nikojen harteille.

Antti

torstaina, tammikuuta 08, 2009

bangkok, thaimaa

Meni suunnitelma TAAS vahan uusiksi mulla. sii phan donin jalkeen piti lahtea kambodzaan matin (mongolian tuttu) kanssa ja ostaa vene ja etsia muita reissaajia miehistoksi. veneella jokea pitkin alas kambodzaa ja sielta sitten eksya paakaupungin killing fieldsien kautta angor wattiin. sielta takaisin nha trangiin viikoksi moikkaamaan kavereita ja sitten vasta thaimaahan.
monkaan meni. myohastyin matin suunnitelmasta yhdella paivalla joten missasin veneseikkailun. lahdin sitten nikon ja antin kanssa thaimaahan ja tehtiin nikon kanssa uusi suunnitelma.
Elikkas mentiin tanaan myanmarin(burman) lahetystoon pistamaan viisumit hakuun. kiinnostava valtio sinansa, koska itse ainakaan en tieda juurikaan mitaan sotilasjuntan lisaksi koko maasta. ensi viikolla aletaan selvittelemaan et mitas sieltapain oikein loytyykaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Burma .
Ja jos joku luulee etta saattaa olla vaarallinen maa tuo burma, han on vaarassa. myanmar on yksi aasian turvallisimmista maista ja jopa teurastajat tulevat kiinasta ja muista naapurimaista, koska burmalaiset eivat usko vakivaltaan edes elaimia kohtaan.
Burmasta ei varmaan liikaa kirjotella blogia. maassa on arviolta 50.1miljoonaa ihmista joista 26.000 ihmisella on mahdollisuus kayttaa internettia. mutta enempaa en juurikaan maasta talla hetkella tieda. ehkapa jalkeenpain.

muutamia kohteita:
Bagan, pitaisi olla angor watin tapainen monien kilometrien kokoinen temppelialue arviolta 13.000 temppelia joista on n. 2000 ehjaa jaljella.
http://www.donalbain.de/Fotos/Myanmar/08Bagan0336.jpg
popa-vuori, sammunut tulivuori jonka paalla olevaan temppeliin taytyy kavella 777 askelta ilman sukkia ja kenkia.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Mt_Popa.jpg
inle jarvi, jonka ymparilla ja sisalla paljon eri heimoja
http://wikitravel.org/en/Inle_Lake
ja paljon biitsia, joista myos yksi varustettuna mustalla hiekalla.
http://www.myanmartraveler.com/images/ngapali.jpg
http://mangalorean.com/circle/images/travel1/20080106hawaii8.jpg
tassa kirjelmassa suunnilleen kaikki mita siis valtiosta tiedan, suunnilleen siis yhta paljon kuin mongoliasta. toivotaan hyvaa reissua.

ps. tanaan tai huomenna pitais kaippa kayda makelan markuksen kaa olusella.

nikor

tiistaina, tammikuuta 06, 2009

Pakse, Lao P.D.R.

Saavuimme eilen illalla Pakseen, joka on Laosin ja Thaimaan etelainen rajakaupunki. Taalta otamme mahdollisimman pian suunnaksi Thaimaan ja Bangkokin kaupungin.

Lahdimme Don Detin saarelta eilen aamupaivalla ja otimme veneen mantereelle. Mantereelta kavelimme noin kolmen kilometrin matkan isomman tien viereen ja laitoimme peukalot pystyyn. Hetken istumisen jalkeen paasimme paikallisen kaali- ja ihmiskuljetuslava-auton kyytiin, mutta emme kuitenkaan ilmaiseksi. Muutaman kilometrin matkan jalkeen auto jatti muut ihmiset pois ja saimme koko lavan omaan kayttoomme, loistava tapa matkustaa. Sai jalat suoraksi ja ilmanvaihto toimi moitteettomasti. Matka taittui rivakasti maisemia ihmetellen.

Viela pitaisi ostella hieman tuliaisia ja sitten otamme bussin Ubon Ratchathaniin. Sielta otamme ensimmaisen mahdollisen (halvan) junan Bangkokiin. Seuraavaksi tekstia sitten sielta.

Antti

perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Si Phan Don, Don Det

Synttarit ja uusivuosi menivat sen suurempia juhlimatta. Olemme olleet R:n kanssa vatsataudissa, ja nyt se taitaa olla menossa Jiille. Tama Don Det on kylla loistava saari, kenellakaan ei ole kiire mihinkaan. Suuria juhlia hamuaville tama ei ole mikaan unelmalomakohde, pimean tultua saari hiljenee huomattavasti ja yhdeksan jalkeen elamaa on enaa hyvin vahan jaljella. Taysin zombie-saari, niinkuin joku meille valaytti. Uusivuosi oli pieni poikkeus tosin, psykedeelinen konemusiikki soi generaattorin pyorittamilla poppivehkeilla.

Taalla saarella ei siis ole sahkoverkkoa ollenkaan, vaan ravintolat ja guesthouset laittavat generaattorit paalle muutamaksi tunniksi pimean tultua. Tamakin nettikahvila pyorii kokoajan generaattoreiden varassa. Riippumattoilu on taalla parasta aktiviteettia. Ja syominen tietenkin. Tosin mahatauti rajoittaa sita harrastusta kummasti.

Tamanhetkisen yosijamme hinta on noin 40 eurosenttia per mies. Ei taalla edes saa rahaa kulumaan mitenkaan vaikka kuinka yrittaisi, paitsi ehka juopottelemalla saisi. Ruoka ei ole taalla ollenkaan niin mausteista kuin muualla Laosissa, johtuen ehkapa siita etta taalla on paljon enemman turisteja kuin missaan muualla missa olemme kayneet. Kummallista etta koko saari on taysin turistisoitunut mutta silti viihtyisa ja rentouttava.

Nyt hieman ruoka-asiaa Laosista:

Banana Pancake on katukeittiossa valmistettu hieman erilainen pannukakku, joka tehdaan todella venyvasta taikinasta, joka on valmiiksi sopivan kokoisina palasina. Taikinapalasta pyoritellaan pitsamainen pyorea levy, joka paistetaan muurinpohjalettumaisella pannulla. Pannulle lisataan runsaasti oljya ja voita koko ajan. Taikinan paalle rikotaan heti kananmuna, ja sitten siihen laitetaan pilkotut banaanit ja se taitellaan kasaan. Sitten kakku jatetaan paistumaan levyn reunalle jotta banaanit muhistuvat hyvin. Kun pannukakku on paistunut, pannukakkumies laittaa pannukakun paalle condensed milkkia, eli makeutettua ja tiivistettya hieman erikoista maitoa, ja se on valmis syotavaksi pitkan hammastikun kanssa. Todella hyvaa.

Sticky Rice on laolainen perinteinen kasinsyotava riisi, joka tulee aina tietynlaisessa korimaisessa astiassa. Nimensa se on saanut sen rakenteesta, joka on hyvinkin sticky. Sita otetaan korista sopivan kokoinen kimpale, ja kimpaleesta pyoritellaan kadessa pallo. Riisipallo kastetaan kastikkeeseen ja heitetaan suuhun. Ylivoimaisesti katevin tapa syoda riisia ikina.

Papaijasalaatti on myos hyvin yleinen ruoka taalla pain, vaikkakin se taitaa alunperin olla kotoisin Thaimaasta. Papaijasalaatin ytimena toimii suikaloitu papaija-hedelma, chilipippurit, lime ja kalakastike. Ainekset murskataan huhmareessa ja tarjoillaan sellaisenaan, mitaan ei paisteta tai kokata. Papaijasalaatille ominaista on _hyvin_ runsas tulisuus. Otimme Lakxaossa torilta salaatin, ja salaatintekija oli laittamassa joukkoon kuutta kokonaista chilipippuria. Naytin naiselle etta laittaa vain yhden. Han repesi nauramaan, mutta laittoi kuitenkin vain yhden pippurin. En pystynyt syomaan koko salaattia ollenkaan, se oli liian tulista. Nikot kykenivat syomaan salaattia hyvin, mutta minulle se oli aivan liian tulista. Ja nainen oli laittamassa salaattiin kuutta pippuria!

Laolainen kahvi on myos todella hyvaa. Tulee mieleen Suomessa keitetty todella hyva ja vahva espresso, jossa on haivahdys kaakaota joukossa. Siihen lisataan samaa condensed milkkia kuin banaanipannukakkuihin. Suunnitelmissamme onkin tuoda tata maitoa Suomeen ja yrittaa tehda oma versio Laokahvista kotona.

Tallaista talla kertaa. Lahdemme Jiin kanssa takaisin Bangkokiin luultavasti 6.-7. paiva, ja R jatkaa samoihin aikoihin matkaa Kambodzaan pain. Ainakin nykyisten suunnitelmien mukaan.

Leppoisaa vuoden alkua,
Antti