lauantaina, lokakuuta 25, 2008

25.10 Nah Trang, Vietnam

Noniin, lahdettiin hanoista muutamia paivia sitten bussilla ja viivyttiin vietnamin vanhassa paakaupungissa, huessa, pari paivaa. matka kesti 12h joten lepo oli paikallaan ennen uutta 16h matkaa nah trangiin, jossa olemme nyt.
parin paivan paasta ollaan oltu 2kk reissussa ja nyt saavuttiin ekaan beach-resorttiin. vaikuttaa ihan kivalta, vaikkakin turisteja ja turistipaikkoja on roimasti liikaa. mutta rantakohdetta jossa saisi olla rauhassa on paha loytaa. 2kk aikana ei ole viela kertaakaan satanut, mutta heti kun saavuttiin ekaan rantakohteeseen alkoi sataa. Nyt on satanut kaksi paivaa ja pitaisi sataa koko ensi viikko. odotellaan taalla jos ilmat paranisi ja koetetaan paasta eroon rusketusrajoista. riippumatot odottelee repussa aurinkoa, viela ei ole paasty rannalle chilaxoitumaan mutta toivotaan etta pian paastaan tekemaan kaytannon tutkimusta aiheesta "milta tuntuu olla laiskiainen".

Ranta

P.S lahtee hermo tahan hostelliin "ilmanen netti" ja kaikkee, paskat ku kolme konetta jossa kahdessa hostellin tyontekijat imee musaa koko kaistalta. hyvin toimii

maanantaina, lokakuuta 20, 2008

20.10 Hanoi Vietnam

Hieman epaonninen moottoripyoraretki takena ja nyt parannellaan kollektiivisesti nikon dengue kuumetta. huimasti kohti kalliokiipelymaisemia edennyt retki tyssasi lopullisesti lang soniin jossa nikon kuume kohosi 39 kieppeille.Mina koitin sitten viihduttaa itseani parhaan mukaan nahtavyyksissa kuten luolissa ja dynastia alueella. Huomattavam mukavaa puuhaa kun kaikki muut palisteliat olivat paikallisia. 15. paivana huhun mukaan kaikissa Vietnamin pagodoissa (buddhalainen temppeli) tarjotaan puolilta paivin tyysti vege juhla-ateria ILMAISEKSI ja ulkomaaloisten piti olla erittain tervettulleita . Tietysti otin nalkaisena suunnan kohti temppeli mutta juhla-ateriasta ei ollut tietoakaan. Sitavastoin temppelissa oli meneillaan hammentavin uskonnollinen seremonia mita olen elamassani paassyt todistamaan. Seremonian keskipisteena oli mies joka oli meikattu noin sentin paksuudelta ja hanelle vaihdettiin erilaisia kimmaltavia asusteita noin 5minuutin valein; pelkkia korujakin hanelle oli varattu kohtuullisen kokoinen viehelaatikko. Itse seremoni koostui erittain keikaroinasta tanssista, improvisoidusta rytmimusasta, tupakoinnista ja juopottelusta. Siis buddhalaisessa temppelissa. Hetken seremoniiaa seurattuani meno vaan yltyi. Nyt tama mies alkoi jaella rahaa, kaljaa, tupakkaa, kokista, herkkuja ja ihan mita vaan. Tassa vaiheessa huomasin etta ulkomaalaiset ovat todellakin tervetulleita silla kaikkein suurimmat setelitukot loysivat aina tiensa minulle. Ja meno vaan yltyi. Nyt kaikkia edellamainittuja alettiin heitella ympariinsa ja paikalliset hullaantuivat taysin. Tata kesti noin puolitoista tuntia aina valilla vaatteita vaihdellen seurasin seremoniaa loppuun asti ja kavelin lahjoituslaatikon kautta hammentyneena ulos. Loppujen lopuksi seteleita oli kertynyt niin paljon etta lahjoituslaatikon sentin rako ei riittanyt vaan jouduin jakamaan pinon kahteen osaan.(Eero tehtava sulle ota selvaa et mita %^%^@#%^ siella tapahtui haluan todellakin tietaa.
Muutaman lang sonissa vietetyn paivan jalkeen Nikon kuume ei ollut vielakaan laskenut ja alettiin katsella sairaalaa. Yhtaan jarjellista sairaallaa ei kyseisesta paikasta loytynyt joten paatettiin ajella hanoihin et niko paasis tutkituttamaan itsensa.Matka meni huomattavan joutuisasti silla tie oli aivan suomalaiset standardit tayttavaa ja oli karttaankin merkitty numerolla 1. Hanoissa Niko suksi suorinta tieta sairaallaan ja mina palauttelin mopedit. Taman jalkeen ihmettelin pari tuntia hostellilla et mikas sil nyt kestaa. Sit paatin lathtee kattomaan ja loytyhan se niko sairaalan sangysta tippa hihassa ja huikkas naureskellen et mul on dengue.
Nyt Niko on taas elavien kirjoissa muuten paitsi et maksavaurioiden valttamiseksi laakari kielsi kaiken alkoholipitoisen.
Tas viel erittain suuntaa- antava reitti tahan astisesta matkasta (varsinki mopoilun osalta) http://maps.google.fi/maps/ms?ie=UTF8&hl=fi&msa=0&msid=114952369614599284823.000457b75e6f20eba9a68&ll=60.651647,29.53125&spn=10.629289,28.125&z=5

maanantaina, lokakuuta 13, 2008

?.10.2008 Lang Son, Vietnam

Piti oikeen kattoa kartasta et missa paikassa nyt ollaan. Paivasta ei tarkempaa tietoa, muuta ku et nyt on maanantai tai tiistai.
Hanoi rokkas, mut ei rokannu oikeeta musaa joten paatettiin vuokrata mopot tossa viime viikolla ja ollaan nyt neljatta paivaa reissussa. kierrellaan pohjois-vietnamia itsenaisesti ennaltamaaraamattoman aikaa. talla hetkella hyva fiilis vaikkakin mutkia on tullut vastaan. hieman selostusta reissusta:

day 1

Vuokrailtiin mopot hanoista ja lahdettiin ajelemaan kohti pohjoista. Suunta otettiin Ba Be:n luonnonpuistoon (http://en.wikipedia.org/wiki/Ba_B%E1%BB%83_National_Park) jossa huhujen mukaan voi saada asumuksen paikallisten perheiden kotoa. Suunnitelma kuulosti hyvalta, herataan seitsemalta ja lahdetaan ajelemaan kasilta ettei pimea yllata talla 250km matkalla. Toteutus ei mennyt ihan yhta hyvin. Herailtiin puol ysilta ja kommittiin aamupalalle. Ehdittiin lahtea n. 11-12 aikaan kaippa. Matka sujui hyvin ja jaatiin puolessa valissa matkaa syomaan ja istumaan iltaa paikalliseen "Bia Hoi" paikkaan, bia hoi siis meinaa itsetehtya hanaolutta. hintaa n. 13senttia tuopilta. siina tunnin istuskelun jalkeen jatkeltiin matkaa ja pimeahan siina yllatti. taalla on pilkkopimeaa jo klo 1800 joten paatettiin jatkaa matkaa. ERITTAIN mutkaisen ja vuoristoisen tietaipaleen jalkeen jaatiin syomaan kylaan 20km paasta ba be:sta. katukeittion terassilta sattui hotel-sana nakymaan kivenheiton paasta ja jaimme sinne yoksi.

Day 2

kylassa lahella ba be:ta soimme aamupalan ja jatkoimme kohti ba be:ta. puistoon paastyamme loysimme infotaulun ja kartan alueesta. siina istuskellessamme ja plania kyhaillessamme paikalle paukahti paikallinen infokeskuksen pitaja. kovasti halusi tarjota meille yosijaa ja ravintolaa jne. mutta pysyimme vahvoina ja sanoimme EI hedonismin houkutuksille. vaikkakin ensin kaytimme hanen rahanhimoaan hyvaksi ja kuuntelimme myyntipuheen ja erilaiset aktiviteettivaihtoehdot aluella.
Olimme siis keskella viidakkoa, kuningaskobria ja apinoita. Paatimme jatkaa viela syvemmalle jossa pitaisi sijaita pienimuotoinen kyla. Olimme paattaneet etta perhe jolla roikkuu riippumatto terassilla voittaa pelin ja saa meidan rahat. valitettavasti voittajaa ei loytynyt ja riippumatto on yha vain unelmaa.
loysimme kuitenkin mukavan nakoisen talon jonka edessa olevassa kyltissa luki "gest hose". Sisalle paastyamme varmistui epailus etta ketaan ei puhuisi sanaakaan englantia (itseasiassa tahan paivaan mennessa hanoista poistuttuamme ei ole kuulunut sanaakaan englantia), he kuitenkin heti tajusivat etta oltiin yosijaa vailla. muutaman naurunhetken ja elekielen aakkosten jalkeen paasimme terassille juomaan teeta ja katselemaan rentouttavaa vuoristomaisemaa josta avautui nakyma viidakkoon, riisipelloille ja jarvelle. Siina meni koko ilta istuessa.

Day 3

Aamupalalla kyseltiin joskohan jostain saisi vuokrattua veneen pyorimaan ympyraa jarvella, hommahan hoitui helposti kun rahasta on kyse. Saatiin vene ja kuskin viemaan meidat 300metria pitkalle luolalle, isolle vesiputoukselle seka lammelle joka tuntui olevan kalamiehen unelma, keskelta lampea pystyi heittamaan siimaa joka puolelle. hyonteisia katosi vedenpinnalta tasaseen 5-30sekunnin tahtiin. joka puolelta. Auringosta paatellen reissu kesti noin 6 tuntia. Takaisin guest houselle paastyamme alkoikin jo hamartaa ja teeta juodessamme tuli jo pimea. Ruuan syotyamme paatimme fiksuina poikina menna nukkumaan klo 2000 koska olimme paattaneet lahtea seuraavana paivana aikaisin siirtymaan kohti Sa Pa:n luonnonpuistoa.

Day 4

Herattiin aamulla 0710 ja syotiin aamupala. oltiin tyytyvaisia etta mentiin aikaisin nukkumaan, mutta sen jalkeen paiva menikin aika lailla niin paljon vituiksi kun voi menna. Aamulla toinen pyorista ei kaynnistynyt. Guesthousen isanta neuvoi meidat 1km paahan pyoratohtorille joka fiksaili mopoa pari tuntia. Mikas siina, hippiainen ei hermostunut vaan otti aurinkoa pyorakorjaamon edessa. Sitten vaan mopot alle ja menoksi. Tunnin ajelun jalkeen ei meinattu millaan loytaa tieta jolle meidan piti kaantya, siina sitten saadeltiin eestaas ja etittiin tieta. Paikallisilta saatiin tietoa etta tie jolle meidan piti menna on sotilasaluetta ja ulkomaalaisilta kielletty, mielenkiintoista etta tie loytyi silti TURISTIkartasta. Noh, Hippiainen ei hermostunut vaan ajoi reilun tunnin takaisin ba-be:lle. Matkalla takaisin puistoon ohitin rekan ja niko jai sen taakse odottaen hyvaa ohituspaikkaa. mutkan takaa, minne niko ei nahnyt avautui risteys josta otin vaaran haaran. Niko ajoi oikeaan risteykseen. n. 5km ajettuani tajusin etta taahan on vaara tie ja lahdin takaisin. Sitten alkoi mukava homma. Ollaan keskella Vietnamin viidakkoa eika kummallakaan puhelinta. Mistas alkaisi ettia.
Rannan versio: Tuumiskelin nopsaan psykologian ABC:t lapi ja ajattelin nikon luulleen minun ajaneen 200km/h suuntaan Ba Be. TAI sitten niko oli ajanut kolarin maessa jossa ohitin rekan, entten tentten. valitsin maen ja lahdin etsimaan nikoa sielta. Ei nakynyt, nikolla siis n. 20minuutin etumatka kohti ba beta ja han oli ajanut todella lujaa "yrittaessaaan saada minua kiinni". Noh, ollessani yksi maailman parhaita motocross kuskeja, ajattelin ajavani nikon kiinni. Lahdin siis kohti ba beta toivoen etta niko istuskelee jossain tienreunassa timotei suussa ilman paitaa auringosta nauttien.
jopon versio: Jain jumiin rekan taa ja kun paasin vihdoin ohi kattelin et nikoa ei missaan. Ajattelin et niko on yrittanyt ottaa vahan aikataulua kiinni ja kokeneempana kaksipyorakuskina ajelee kilometreja edessani. Sinnikkaasti lisasin kaasua ja yritin saavuttaa nikoa mutta turhaan. ajatuksissa pyori et &%$@$ mika jatka kuuluis odottaa toista. Paatin siis ihan kiusakseni jaada tsajuttelemaan pieneen tienvarsikahvilaan ja antaa nikon huolissaan tulla hakemaan. Noh toisin kavi niko kosautti takaapain ohi kypara putkella. Nopeat jouksut pyaran paalle ja takaa-ajo alkoi

Ajeltuani hetken, niko toottaili takaa hymyillen ja pysahdyin, siina hetken turistuamme paatimme jatkaa matkaa kohti Sa Paa. Paikallisilta kysellen ja karttaa lueskellen yritimme paasta kohti lahimpaa kaupunkia meidan ja sapan valissa. Homma ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa. Tuli pimea ja ihmisia ei nakynyt missaa. Oltiin keskella viidakkoa tiella jota oltiin vasta rakentamassa (perkeleen paikalliset kun ei osaa lukea karttaa). Yhdessakaan tiekyltissa koko matkalla ei lukenut paikkaa joka olisi ollut kartassa. Kaksi tuntia ajettuamme kivista "tieta", joka valilla oli ihan oikeasta iso joki, 10km/h pidimme pienen mietintatauon etta missakohan sita ollaan. kaarmeiden sihinan ja muiden viidakon aanien ymparoidessa paatimme ettemme jaa yoksi tahan vaan jatkamme matkaa. Ajelimme keskella vuoristoa todella korkealla, alhaalla ei nakynyt yhtaan mitaan, ei edes maata. Eika ymparilla kilometrien paassa nakynyt edes yhta valoa. olimme todella hukassa. Hetken, ison hetken, jalkeen loysimme jonkinnakoisen tien jossa oli kyltti kaupungista joka loytyi kartalta. Ja mita ^@$^, kyseinen paikka oli taysin vastakkaisessa suunnassa siita mihin olimme pyrkineet. Kiitosta paikallisille. heitimme siis myos suunnitelma b:n roskiin ja kyhasimme nopeasti suunnitelma ceen. suunnitelma c oli menna lahimpaan kaupunkiin ja etsia yosija. sielta seuraavana paivana jatkaisimme matkaa kohti ha long bayta, ei siis sapaa koska olimme taysin eri suunnassa. Meilla ei vielakaan ole mitaan tietoa missapain viidakkoa oltiin oltu n. 5h, mutta varmoja oltiin ettei ikina tulla saamaan selville. Nikon hyvan vietnaminkielen ansiosta loysimme pienesta kylasta matkan varrelta hotellin josta saimme yosijan. loysimme myos ruokaa seka vetta. Olo oli autuas.

Day 5

paiva viisi meni kutakuinkin putkeen, hyvaa vastapainoa eiliselle. olimme kokoajan kartalla ja ajoimme hyvia asfaltoituja teita 70km/h. jossain vaiheessa tuli nalka ja yritimme etsia ruokaa. paikallisissa ruokaloissa on pieni omituinen juttu. ruokalat ovat niiden ihmisten koteja jotka sita tekevat. Taalla ihmiset syovat aamupalan, lounaan ja paivallisen. muina aikoina ruokalat ovat kiinni jotta ihmiset saavat hieman omaa rauhaa. Totta kai satuttiin aina siihen aikaan paikkoihin kun ruokalat olivat kiinni. Noh, Suunnitelmana oli ajaa lang songin kautta ha long bayhin josta loysimme ruokaa. 7h ajamisen jalkeen molemmat olivat poikki ja ruokalan vieressa oli kyltti jossa luki selvalla lontoolla "Hotel". otimme sielta huoneet ja lahdimme etsimaan ruokaa kaupungista. matkalla loysimme taman internet-kahvilan jossa nyt olemme ja jatkamme matkaa kohti ruokaa. huomenna matka jatkuu kohti ha long bayta (http://en.wikipedia.org/wiki/Ha_Long_Bay) jossa voi harjoittaa aktiviteetteja kalliokiipeilysta kajakointiin ja sukellukseen seka tietenkin auringon ottoon kuumalla rannalla. taydellinen palkinto kirjaimellisesti kivisen tien jalkeen. Huomenna siis lisaa ajoa, n.140km viela. ja sitten ollaan perilla, toivottavasti. pyorat palautamme hanoihin joskus kun kyllastymme menoon, mutta talla hetkella fiilis on korkealla. Eihan tata pysty sanoiksi pukemaan, tama taytyy kokea.

ps. Petterille. unohda moottoripyoraretket keskieurooppaan tai italiaan. Taalta loytyy niin paljon mutkaista tieta huikeissa maisemissa et ei sita ihmisiassa ehdi kaikkea ajaa.

maanantaina, lokakuuta 06, 2008

6.10 Hanoi. Vietnam

Oluenhuuruiset kuulumiset Vietnamin moottoripyorien tayttamasta paakaupungista. No ei vaiskaan. Olutta on kylla kulunut joka paiva vahintaan pari tuppia mutta paihdyttavilta ominaisuuksiltaan paikallisten suosima hanaolut on ykkoskaljan luokkaa, maku toki on huomattavasti parempi ja peitoaa jopa perinteisen suomibissen. Henkilokohtaisesti olen myos ajautunut tupakoinnin syntisille teille, silla paikalisten suosima irtotupakkaa on erittain mukava bajautella ajankuluksi isoista bambupiipusta ja samalla zoomailla ohimenevaa elamanmenoa. Tapa on osoittautunut erittain hyodylliseksi linkiksi paikalisiin tutustumisessa silla lankkareila ei ilmeisesti ole tapana nauttia tasta aluksi hiukan tuhdista savuttelukokemuksesta. Erilaisia opetuksia piiputelun jaloon taitoon onkin sadellut paikalisilta ajijankappyroilta joka kadunkulmassa.
Olemme olosuhteiden pakosta joutuneet kohtuullisen keskelle Hanoin turistisoituneinta aluetta, (sopivan hintaista yosiaa ei oikein loydy muualta) mutta paikallista meininkia on silti riittamiin esilla taallakin ja pienella kavelylla loytyy tyystin orginaaliakin meininkia. Ruokailutottumukset alkumatkan ravintolasafkasta ovat tyysti muuttuneet ja olemme ryhtyneet suosimaan hyvinkin kohtuuhintaisia katukeittioita joista yleisimmin murkinantarve on tullut taytettya periaasialaisella nuudelikeitolla jonka kostumus vaihtee paikasta toiseen.
Budjettiasioista on privana tullut jonkin verran kyselyita, joten pieni katsaus myos siihen aiheesen. Tamanhetkista tarkaa paivakulutusta en pysty sanomaan, mutta muutama paiva sitten ankaran laskentotuokion paatteeksi saimme paivittaisen torsayksen maaraksi noin 26e. Summaan siis sisaltyy kaikki junalipuista viisumeihin. Budjetti on siis hyvin mallillaan koska pitkia matkustuksia ei enaa tule ja maiden hintataso senkun laskee.
Hanoissa hengaamme viela pari paivaa viisumi ja muiden kaytannon asioiden parissa ja sen jalkeen tarkoitus on vuokrata moottoripyorat ja lahtea kohti pohjoista. Siella maaranpaana pitaisi ola Ba be:n kansallispuisto, jonnon ennakkovakoilujen mukaan on hankala paasta julkisilla kulkuneuvoilla ja kansallispuistohin matkoja jarjestavien tahojen hinnastoista paikka puuttuu lahes tyysti. Toki kansallispuistossa turisteilta tuskin karkun paasee, olemmehan mekin sinne menossa, mutta ehka hikan enemman rauhaa on kuitenkin luvassa. =) Viikon oleillu siella toivottavasti vie mukavasti paakaupungeista tarttuneet polyt kenganpohjista.
T: jopo

perjantaina, lokakuuta 03, 2008

3.10.08 Hanoi, Vietnam

Saavuttiin hanoihin. lampoa noin 30c. toisella puolella katua hostellista paikka jossa myydaan kaljaa 13senttia tuopilta. tullaan viihtyyn.

torstaina, lokakuuta 02, 2008

02.10.08 Nanning, Kiina

Nanningista paivaa. Kapitalistinen kommunistivaltio on juuri sita milta se kuulostaa. kaikki on rahan peraan yhteishengessa :O
Pekingista hyokattiin shanghaigin jossa piti olla Aasian, ellei koko maailman, paras yoelama. parit klubit tuli kaytya kattelee ja kyllahan se meno hyvaa oli. Yhdella klubilla tavattiin jenkki joka oli asunut kiinassa 5 vuotta. klubi oli aivan liian taynna ja nikolla ei tanssijalka vipattanut niin kyseltiin parempaa paikkaa. Mukavahko heppu vei meidat pimealle kadulle jossa nakyi vain 2 taksia ja muutama heppu tupakalla. Yhden oven takaa avautui vanha pommisuoja, hyva maara ihmisia ja dub, dub-step, drum 'n bass dj'ta pyorittamassa levyja. Loppuyo meni lattialla pomppiessa ja meno oli kovaa.
Aamulla herailtiin pieneen paansarkyyn ja mietiskeltiin etta mikaan ei paranna krapulaa paremmin kuin raitis ilma. shanghain 16 miljoonan ihmisen teknometropolin kaduilla virtasi kaasuja sen verran etta sarky vain paheni, karkuun oli paastava. Katsahdettiin ylospain ja nahtiin sellast 470metria korkia torni. paukahdettiin sinne kattelee maisemia. ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Oriental_Pearl_Tower ). Oltiin kuultu etta shanghai on maailman korkein kaupunki. piti paikkansa.
nyt aletaan olemaan jo lahella itse matkan kohdetta, kaakkois-aasiaa. tultiin junalla 2300 tanne nanningiin, kumpikin alko nauraa ku astuttiin ulos junasta. klo 23.00 taalla oli 28c lampoa. Otettiin taksi hostellille, josta kaytiin hakemassa 300metrin paasta iltapalaa. takaisin tullessa kummallakin marka paita taman 600 metrin matkan johdosta.
Huomenna lahtee bussi vietnamiin jossa piti olla kuukauden paivat ja ottaa rennosti. piti maata riippumatossa ja lukea kirjaa ilman hatapaivaa, MUTTA. Mutta ei oltu otettu huomioon talla hetkella meneillaan olevaa taifuunikautta, viikko sitten hanoin paikkeille oli iskenyt taifuuni joka oli pakottanut ihmiset vuorille, tuhonut teita ja tappanut n. 60 ihmista. vituiks meni vietnam. tana vuonna taifuuneita on kaynyt mestoilla 5 kappaletta ja ennustettu etta viela tulee 5-6. Seuraava on jo matkalla ja osuu n. viikon-kahden paasta. Taytyy kattella jos loytyy hyva sisamaaresortti johon iskeytya, mutta voi olla etta lahdetaan parin viikon sisalla sielta kambodzaan.
Antille: suunniteltiin etta ollaan nikon kanssa kambodzassa siihen asti etta tulet, 4-2 viikkoa ennen ku tuut lahden thaimaahan sua vastaan ja niko lahtee edella laosiin kattelee jonkun paikan. ilmotteles mita haluat tehda ni niko kattelee sellasen paikan. temppeleita, vuoria, trekkausta, riippumattoa vai luonnonpuistoja?
jos kiinnostaa mika meidan yleismielipide on ollut maista niin
Venaja: 5 (punanen tori oli ok)
Mongolia: kasi
Kiina: kasi
Toisaalta, 5 viikkoa ja kolme maata ni aika suppea on ollut mita on tehty ja nahty. olis enemman rahaa niin vois naissa kalliimmissa maissa olla kauemmin. Molemmat ois tykannyt jaada kiinaan viela pidemmaksi aikaa mut taalla on juhlaviikko ja kaikki paikat on kiinni, viisumit vanhenee sunnuntaina kun maanantaina saatas pidennys, ei onnaa :(

http://maps.google.fi/maps/ms?ie=UTF8&hl=fi&msa=0&msid=114952369614599284823.000457b75e6f20eba9a68&ll=28.690588,110.654297&spn=35.664598,56.25&z=4

nikor