perjantaina, joulukuuta 12, 2008

12.12.2008 vientiane, Lao PDR

nelisen paivaa nyt hengaillut taalla laosin paakaupungissa. toisena paivana tapasin matin (heppu jonka kanssa teimme mongoliassa maaseutureissun http://kulkurina.blogspot.com/2008/09/nomad-among-nomads.html ). Matin kanssa kierreltiin yksi paiva taalla ja sen jalkeen seuraan liitty myos michael ja nico (pari saksalaista jotka tavattiin myos mongoliassa). taalla ollaan muutamat paivat nyt kierrelty ja tehtiin huomio etta koyhin kaakkois-aasian maa on myos kallein maa venajan jalkeen missa ollaan oltu. huomio koskee kyllakin vain paakaupunkia talla hetkella. mutta venajan ja mongolian paakaupungit jotka ovat huomattavasti vauraampia, ovat myos halvempia. asiaan saattaa vaikuttaa myos se etta nyt alkaa olemaan high-season kun joululomat alkaa. ja myos se etta paakaupungista nakee thaimaahan, joten sielta tulee paljon varakkaita vanhoja turisteja kaymaan taalla paakaupungissa ja pilaamaan normaalien ihmisten budjettimatkailun. arsyttaa..
hieman vietnamista viela. itella tuli noin kaksi kuukautta tuhlattua siella ja hienoa oli. tuli nahtya niin takapajuisia kylia, paakaupunki, vietnamilaisia kaupunkeja, seka lansimaalaisten kansoittamia lomakaupunkeja. sanoisin etta jos noita neljaa sekoittaa sopivassa suhteessa niin keta vaan pitaa vietnamista. itella vahan meni suhteet sekasin ku tuli vietettya liikaa aikaa nha trangissa. paasi vahan taa itse reissaaminen unohtumaan. mutta toisaalta hieno kokemus nahda miten vietnamiin muuttaneet lankkarit elavat ja mita ne siella tekevat. hintakaan ei oo paha. jos vaan jaksaa hieman kavella pois keskustasta ja turistien keskelta ja etsii paikan jossa ei lue sanaa hotel vaan nha nghi, niin hinta on jo paljon huokeempi. Huesta, joka on entinen paakaupunki, sain parin tunnin kavelylla ympari kaupunkia huoneen jossa oli kaksi parisankya, tv, ilmastointi, tuuletin, oma wc ja lammin suihku seka parveke kolmen ja puolen euron huokeaan hintaan. katukeittioista nuudelikeitot irtoaa alle eurolla. ja jos haluaa lankkariruokaa niin joutuu makselemaan 3-6 euroa ateriasta.
takaisin laosiin. Viela paha sanoa mitaan tasta maasta, mutta paakaupunki alkaa olemaan aika nahty neljan paivan jalkeen. onhan taalla temppeleita vaikka muille maille lahjoittaa, mutta eihan niihin ketaan halua menna. mitaan muuta kuin turisteja ottamassa kuvia ja munkkeja pyytamassa rahaa yhteiskuvasta. ei kiva. venailen niita maaseudun aitoja temppeleita jossa munkit on munkkeja ja raha ei ole se tarkein asia.
banaanipannukakkujen ja hedelmapirteloiden lisaksi ollaan tehty jopa jotain jarkevaakin. tanaan kaytiin MAG-keskuksessa (=mine advisory group http://www.maginternational.org/ ) tutustumassa vahan mita taalla on tapahtunut ennen turistien saapumista maahan. jotenka lyhyesti ja ytimekkaasti:

- jenkit pommitti laosia vuosina 1965-1973, elikkas 8 vuotta. syy: "ho chi minh trail" elikkas laosista tuotiin vietnamiin tarvikkeita, seka vietnamilaisia siviileja seka sotilaita karkasi laosiin tata reittia pisin.
- rahaa pommituksiin jenkit kaytti keskimaarin 9miljoonaa dollaria paivassa kahdeksan vuoden ajan.
- tana aikana maahan satoi 250 miljoonaa rypalepommia (rypalepommit siis eivat olleet ainoat pommit mita maahan satoi)
- 30% rypalepommeista ei rajahtanyt, vaan jai luontoon ja aiheuttaa vielakin ongelmia.
- kahdeksan vuoden aikana pommeja satoi keskimaarin 12.000kg\neliokilometrille
- ja jokainen henkilo sai osakseen keskimaarin 500kg. joka tekee laosista maailman eniten pommitetuimman maan henkiloa kohden.
- 30 vuotta myohemmin joka vuosi vielakin ihmisia kuolee noin 50 ja haavoittuu 100.

syyt miksi tapahtuu vielakin onnettomuuksia.
1. viljellessa kuokka osuu rypalepommiin
2. ihmiset keraa ja purkaa pommeja rahan takia. (kilo romumetallia 0.10euroa. kilo rajahdetta 0.15euroa)
3. lapset leikkii pommeilla

pommitusten takia laosissa keskiansio ihmisten kesken on alle euron paivalta. maa jouduttiin rakentamaan taysin alusta 30vuotta sitten. vaikeaksi sen tekee se etta pommeja on vielakin luonnossa yli 25% siita mita niita jai sodasta elikkas n.60miljoonaa kappaletta. taman takia kylayhteisot eivat pysty viljelemaan. he tietavat etta onnettomuuksia sattuu silloin kun menee metsaan. ja metsaahan taytyy kaataa peltojen tielta. joten taallapain yhteisot pystyvat viljelemaan ruokaa noin puoleksi vuodeksi, ja kaupungista pitaa ostaa loput. mutta jos ammatti on viljely, niin mista rahat? no tietenkin romumetallista jota sodasta on jaanyt. sirpaleet, pommit jne. ja taas sattuu onnettomuuksia. taman takia maa ei pysty vaurastumaan ja ihmiset joutuvat elamaan koyhyydessa niin kauan etta pommit on purettu alueelta. sen jalkeen he voivat alkaa viljelemaan maata ja parjaamaan omillaan. ja sama tapahtuu talla hetkella irakissa seka afganistanissa.

jopjop. paasaamista. mutta joo. lahdempa tasta juomaan hedelmapirtelon mekongin rannalle. ja toivottavasti antti kirjottaa seuraavan postin :O
ranta

ps. on unohtunut vahan tayttaa reittia. nayttaa vahan sekaselta toi kun erottiin nha trangista

Näytä suurempi kartta

Ei kommentteja: